Een ambitieuze vereniging die verenigt!

Nieuwsbrief

Weet wat er speelt bij jouw vereniging. Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.


Typ bovenstaande code over.

Ismael Ka talent bij Feyenoord

Ismail Ka 

Ismail Ka was al een aantal keren in het nieuws omdat hij zich als keeper bijzonder snel ontwikkelde. Na een eerste opleiding bij ons SJC was er nog een korte periode Alphense Boys. En vervolgens was er vanaf 2021 een stageplaats in de Feyenoord Academy. Het jaar 2023 werd een bijzonder jaar want daarin kon hij zich onderscheiden in UEFA Youth Leaque en maakte hij zijn debuut als international in het Nederlands elftal onder 18 jaar.
De prestatie werden zo gewaardeerd dat Feyenoord hem een driejarig contract aanbood. Wat op maandag 6 mei 2024 door de partijen werd ondertekend.
 
In het clubhuis van SJC spreekt men nu met gepaste trots over het feit dat Ismail zijn loopbaan officieel begon aan de Lageweg. Een ‘ukkie’ dat al snel opviel bij zijn toenmalige trainers, vanwege zijn gedrevenheid en de absolute wil om te winnen.
 
Op onze vraag aan Ismail, om er nog eens gezamenlijk op terug te kijken en er een artikel aan te wijden, reageerde hij enthousiast. Ismail, zoon van een Senegalese vader en een Nederlandse moeder, begon zoals zoveel SJC’ers bij ‘de ukkies’ in de aloude sporthal. En doorliep vervolgens de jeugdopleiding. Aanvankelijk nog als voetballer, pas later en na eerst nog enige twijfel, als doelman. Hij praat enthousiast over de begeleiding in die tijd en noemt de namen van trainers Jos de Haas, John Hoogeveen, Michel Verver, Timo Ruigrok, Mark van Kesteren alsook Melvin van Stijn samen met Wichard Verlaan. 
 
Toen er in die periode een overgang richting Quick Boys werd overwogen, omdat zijn ontwikkeling er nadrukkelijk aan toe was om op nationaal niveau te gaan spelen, kreeg Ismail de steun van zijn trainers. Een eerste gesprek met de Katwijkers verliep uiterst stroef waarna Wichard het advies gaf om eens bij Alphense Boys te gaan kijken. Dat resulteerde in 2020 in een overgang naar de club in Alphen, die contractueel was verbonden aan de jeugdopleiding van Feyenoord. De toen voor Ismail getoonde interesse van het grote PSV liep daarop vast. Maar een jaar later, na een ingekorte competitie in de coronaperiode, kwam er wel een transfer naar Feyenoord O16. Helaas volgde een periode van tobben met lichte blessures. Maar uiteindelijk ging het toch weer onverwacht snel met de ontwikkeling van de inmiddels 1 meter 89 lange doelman met schoenmaat 48. Onder invloed van zijn toenmalige trainer Robin van Persie, kwam nadrukkelijk het besef, dat de top alleen bereikt kan worden op basis van heel veel inzet, keihard werken en trainingsintensiteit.
Maar ook het streng opvolgen van de voedingsadviezen en kiezen voor een aangepaste leefwijze. Zijn spiermassa is daardoor inmiddels enorm en het vetgehalte in het lichaam minimaal.
 
Bij Feyenoord volgde de mooie ervaringen in de Youth Leaque en het Nederlands elftal. En dat leverde hem naast het genoemde 3-jarig contract ook veel ervaringen maar daarnaast heel veel plezier op. Op de trainingsdagen maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag meldt Ismail zich om 09.30 uur op de club. Op wedstrijddagen wordt hij 4 uur voor aanvang van de wedstrijd verwacht. Op zijn ‘vrije woensdag’ traint hij, in het kader van zijn huidige opleiding, de jongere Feyenoord jeugd. 
 
De zijdelings gemaakte opmerking ‘als je niet zo goed voetbalt dan maken ze je maar keeper’ tovert een meer dan verwonderde blik op zijn gezicht. Hij reageert met het te verwachten antwoord: ‘Ik kan juist heel goed voetballen’.  En dat laatste werd ons tevoren al van verschillende kanten bevestigd. Jeugdtrainer Melvin van Stijn herinnert zich de situatie van toen in 2019, nog heel goed. Melvin: ‘Ismael was toen al een bijzonder fanatiek, maar ook superleuk ventje. Een lachebekkie maar toonde daarnaast respect voor de trainer. Hij was ook heel goed coachbaar, omdat hij gretig was en wilde leren. Hij wilde wel keepen maar speelde soms zeer succesvol wedstrijden in de spits. Maar uiteindelijk koos hij toch voor de keepershandschoenen en een plekje onder de lat.’
 
Jeugdvoorzitter Harry Dons weet dat de jeugdopleiding van SJC erop is gericht om voetbaltalenten maximaal te ontwikkelen. Met Alexander van Vliet als Hoofd Opleidingen, geassisteerd door goed opgeleide trainers, de uitstekende trainingsfaciliteiten en het huidige perfecte voetbalcomplex, probeert men bij SJC het beste uit de spelers naar boven te halen. En begeleiden hen zo mogelijk naar een hoger niveau als hun ontwikkeling daaraantoe is. Dat werp dus zichtbare resultaten af want steeds meer jeugdige talenten, vaak afkomstig van omliggende verenigingen, melden zich aan in het clubhuis aan de Lageweg. Om, in de unieke sfeer van de club lekker te voetballen en zich daarnaast weer verder te ontwikkelen. 
 
Voetbal zit bij Ismail Ka waarschijnlijk wel in de genen want ook zijn broer is succesvol, bij Sparta Rotterdam. De lange keeper focust zich nu helemaal op topvoetbal, wil blijven presteren en noemt zijn ontwikkeling tot nu toe ‘een mooie maar eerste stap’. Natuurlijk blijven we bij SJC Ismail Ka van dichtbij volgen om te genieten van zijn prestaties en hem te steunen als de situatie daarom vraagt.