Een geschiedenis om trots op te zijn
Historie
S.J.C. is opgericht op 26 september 1920 vanuit de rooms-katholieke Noordwijkse dorpsgemeenschap. Twee kapelaans van de parochie Sint Jeroen waren nauw betrokken bij de oprichting. De heilige Sint Jeroen, een uit Ierland afkomstige missionaris die in 856 in Noordwijk door de Noormannen is onthoofd, werd door de oprichters gebruikt om de club van een passende naam te voorzien: Sint Jeroens Club, afgekort S.J.C.
Tot ongeveer 1960 bleef de naam Rooms Katholieke Voetbal Vereniging SJC (Rk vvSJC) en daarbij het voetballen op zondag centraal staan. Tot die tijd werd er bij de club ook nog een geestelijk adviseur aangesteld vanuit de R.K. Kerk. Inmiddels is de binding met de parochie Sint Jeroen er nog wel, maar speelt het geloof geen dominante rol meer in het verenigingsbeleid.
Na de oprichting in 1920 ontwikkelde de club zich langzaam maar zeker tot een gerenommeerde voetbalclub, die in de jaren dertig speelde in de hoogste klasse van de Nederlandse Katholieke Voetbalbond. De lokale slager Adriaan van den Berg was een veel scorende midvoor, die zelfs een plekje veroverde in het Nederlands Elftal. De oorlog zorgde voor een wrede onderbreking van het clubleven. De Duitsers liquideerden de club en het voetbalveld werd een volkstuinencomplex. Spelers konden hun sport wel blijven bedrijven bij de Noordwijkerhoutse voetbalclub Sint Bavo.
Na de oorlog werd al heel snel de draad weer opgepakt. Aan de Lageweg werden twee velden aangelegd waar, met de vrijwilligers vanuit de vereniging, werd gewerkt aan het uitbouwen van de club en de accommodatie. Het bestaande uitgifteloket waar koffie, thee, snoepgoed en natuurlijke warme ballen gehakt werden verkocht kon worden gesloten. Een eigen, door vrijwilligers gebouwde kantine, werd in gebruik genomen. S.J.C. koos toen voor het huidige clubtenue, bestaande uit een shirt met verticale zwarte en witte strepen en een zwarte broek.
S.J.C. ontwikkelde zich als een hechte familieclub, want de grote katholieke gezinnen leverden volop talentvol spelersmateriaal. In die tijd waren de dominerende namen in het ledenbestand Alkemade, Ruigrok, Van der Zalm, Steenvoorden, De Ridder, Vink en Hoogervorst. Inmiddels groeide met zo’n 15 jeugdelftallen de jeugdafdeling langzaam maar zeker uit tot het belangrijkste onderdeel van de club, met een eigen jeugdcommissie en een zelfstandig jeugdbeleid.
In het jubileumjaar 1970 kon met veel trots een ook weer met eigen vrijwilligers gebouwde tribune in gebruik worden genomen. Voor lange tijd was deze beeldbepalend op het sportpark en gewaardeerd door de altijd trouwe aanhang van de club. Ruim 50 jaar is de tribune afgebroken. De voetbalprestaties bleven beperkt tot spelen in de 4e klasse van de KNVB. Met af en toe een kampioenschap zoals in 1961 en in 1970 gevolgd door een kort verblijf in de 3e klasse. Rk vv SJC werd in 1972 een van de eerste verenigingen in de Bollenstreek waar damesvoetbal werd geïntroduceerd.
In de snel veranderende tijd werden er hogere eisen gesteld aan sportaccommodaties. Voor het onderhoud moest een beroep worden gedaan op de gemeente. Dit resulteerde in 1976 in een verkoop van het eigen sportterrein aan de gemeente Noordwijk. De accommodatie werd aangepast en er werd een derde en zelfs een vierde veld aangelegd. Dat bracht S.J.C. vervolgens in een stroomversnelling wat betreft het aantal leden. Bestuurlijk werd meer accent gelegd op het prestatieve voetbal.
De vereniging onderging een verandering nadat in 1978 trainer Arie Duindam werd aangetrokken. Hij durfde, tegen alle heersende gewoontes in, de eerste selectie te versterken met talentvolle spelers die tot voor kort bij plaatsgenoot vv Noordwijk actief waren. Na een periode van aanpassen kon in 1980 het kampioenschap in de 4e klasse worden gevierd, twee jaar later gevolgd door het kampioenschap in de 3e klasse. Op het terrein verrees in 1981 een sporthal die net als het clubhuis eigendom was van S.J.C. Daarin kon, vooral met de jeugd, jaarrond worden getraind. De hal vervulde tal van functies voor diverse groepen leden en verschillende evenementen.
Een hoogtepunt voor de club was in 1994 de komst van, het toen altijd in Hotel Huis ter Duin verblijvende, Nederlands elftal. Bondscoach Dick Advocaat wist de gastvrijheid en de gemoedelijkheid van S.J.C. wel te waarderen. Als bijzondere geste werd er een dag voor het vertrek naar het WK in Amerika, in een bomvol S.J.C.-stadion aan de Lageweg, een uitzwaaiwedstrijd gespeeld.
De periode van 1990 tot 2000 stond vooral in het teken van het verder verbeteren van de accommodatie. In 1995 leverde dit veldverlichting voor het hoofdveld op, geschonken door de in 1979 opgerichte supportersclub.
S.J.C ontwikkelde zich verder met het accent op talentontwikkeling en prestatief voetbal. In 2001 resulteerde dit in een kampioenschap en daardoor promotie naar de 1e klasse. De belangstelling van sponsoren voor S.J.C en voor een lidmaatschap van de businessclub groeide meer en meer. Het inschrijven van talentvolle spelers afkomstig van buiten de club kwam uit de taboesfeer. Het bewaken van de typisch bij S.J.C. horende sfeer, maar ook het aandacht hebben voor de uit eigen opleiding ontsproten talenten bleven belangrijke speerpunten in het prestatieve beleid. Het resulteerde in 2002 in promotie naar de toenmalige hoofdklasse. De jeugdafdeling was inmiddels aan verandering toe. Het belang van een goede jeugdopleiding en voor ook een juiste begeleiding zorgde voor nieuw bestuurlijk elan. Meer aandacht, tijd en geld werden ingezet om te komen tot nog betere begeleiding en het verbeteren van de talentopleiding met gekwalificeerde jeugdtrainers.
In 2016 maakte het eerste elftal van S.J.C. een volgende stap en promoveerde opnieuw naar de hoofdklasse. In 2018 stuntte de club door kampioen te worden en promotie naar de 3e divisie af te dwingen. Het verblijf daar was van korte duur. Op verzoek van de KNVB was S.J.C. namelijk ingedeeld in de met veel streekderby’s aantrekkelijke 3e divisie zaterdag. Daar bleek de tegenstand van de meeste elftallen voor S.J.C., dat moet werken met een zeer beperkt spelersbudget, helaas een maatje te groot.
S.J.C. ontwikkelde inmiddels samen met de gemeente Noordwijk een totaal nieuw sportpark. Het voormalige clubgebouw en de kleedkamers werden tot aan de grond toe afgebroken. Op 8 april 2019 verhuisde SJC naar een noodaccommodatie, inclusief bestuurskamer, kantine en kleedkamers. In september 2020 zou de nieuwbouw moeten worden opgeleverd. Het jaar 2020 was belangrijk vanwege het 100-jarig bestaan. De bouw liep enorme vertraging op en vervolgens wierp de coronapandemie ook roet in het eten. Inmiddels beschikt S.J.C. over een geweldige en zeer complete accommodatie die door burgemeester Wendy Verkleij op zondag 25 september 2022 officieel werd geopend. Tot ieders grote verrassing kreeg de voorzitter van S.J.C., uit handen van burgemeester Verkleij en in het bijzijn van het voltallige bestuur en vertegenwoordigers van de KNVB, de Koninklijke Erepenning uitgereikt. Een bijzondere erkenning waar de club dan ook bijzonder trots op is. De huidige prachtige accommodatie geeft de Noordwijkse jeugd volop ruimte om te trainen, te spelen en om prestaties te leveren. Het geeft de club mogelijkheden te over om met de jeugd optimaal te werken aan verbetering van technische en tactische vaardigheden.
Inmiddels heeft de vereniging S.J.C. definitief gekozen voor het spelen van weekendvoetbal. De meeste wedstrijden in de 4e divisie worden op zaterdag gespeeld, maar er worden ook nog steeds wedstrijden op zondag gespeeld.
Koninklijke erepenning uitgereikt op 25 september 2022